Karkówka, schab czy kaszanka? A może skrzydełka, kiełbaski lub ryba? Wybór dań na grilla bywa o wiele bardziej skomplikowany niż wybór materiału, z którego można ogrodowego grilla zbudować. Tu bowiem ciężko znaleźć materiał lepszy niż cegła klinkierowa, która jest nie tylko piękna i wytrzymała, ale także stwarza wiele możliwości ciekawych aranżacji.
Początek wiosny to czas, gdy do życia budzi się nie tylko przyroda, lecz także pomysłowość inwestorów. Perspektywa ciepłych, letnich popołudni w ogrodzie czy na tarasie inspiruje do tego, by szukać sposobów na uatrakcyjnienie miłych chwil spędzanych w gronie rodziny i przyjaciół. Jednym z nich jest wspólne grillowanie. Zamiast małego rożna przenośnego warto rozważyć budowę solidnej konstrukcji z cegły klinkierowej. To rozwiązanie zarówno trwałe, jak i wygodne w użytkowaniu, a także umożliwiające wzbogacenie otoczenia domu o stylowy element małej architektury.
Wybierz miejsce i styl
Pierwszym krokiem na drodze do budowy murowanego grilla powinien być wybór jego lokalizacji.
– Należy pamiętać, by budować w odpowiedniej odległości od drzew, krzewów i innej roślinności – zwraca uwagę Piotr Czerski, Dyrektor Handlowy firmy CRH Klinkier – W niektórych sytuacjach warto także sprawdzić, czy użytkowanie grilla w wybranym miejscu nie będzie uciążliwe dla sąsiadów. Zwłaszcza, gdy planujemy budowę praktycznej grillowędzarni, łączącej dwie przydatne funkcje – grillowania i wędzenia.
Na tarasie lub w jego bezpośrednim sąsiedztwie dobrze prezentują się tzw. grille kominkowe, wykonane na wzór konstrukcji spotykanych w domowych wnętrzach. Z kolei w przypadku niewielkiej ilości miejsca w ogrodzie świetnie sprawdzi się konstrukcja narożna, optymalnie zagospodarowująca przestrzeń np. u zbiegu ścian ogrodzenia posesji. Oryginalnym i ciekawym pomysłem może być też rożen okrągły, dający swobodę dostępu do paleniska z każdej strony i budujący atmosferę klimatycznej biesiady przy ognisku.
Murowany sukces
Przed dokonaniem ostatecznego wyboru projektu należy sprawdzić przede wszystkim jego zapotrzebowanie na cegły, a także planowany kształt i wielkość rusztu.
– Średnio do budowy grilla potrzebne jest około 300 do 400 cegieł – mówi Piotr Czerski – Warto zorientować się w rozmiarach typowych modeli kratownic dostępnych w sklepach. Jeśli nasz grill będzie miał wymiary bardziej niestandardowe, konieczne będzie zamówienie rusztu na wymiar. Ze względów estetycznych i higienicznych warto zaś inwestować w rozwiązania ze stali kwasoodpornej.
Pierwszym krokiem przy realizacji wybranego projektu powinna być budowa solidnego, betonowego fundamentu – zwłaszcza, gdy wznosimy konstrukcję na nieprzygotowanym, miękkim gruncie. Warto także zainwestować w betonową płytę paleniska, co przyspieszy prace wykonawcze. Sam proces murowania i spoinowania grilla przebiega podobnie jak w przypadku murków i elewacji klinkierowych, a całą konstrukcję najlepiej wykonać z cegły pełnej. Praktycznym i estetycznym pomysłem będzie wykończenie bezpośredniego otoczenie grilla przy pomocy bruku klinkierowego.
Istotnym elementem inwestycji jest oczywiście wybór barwy użytej cegły. Choć to ostatecznie kwestia gustu, warto potraktować ją jako szansę uzupełnienia ceglanych elementów znajdujących się już na posesji, takich jak elewacja budynku czy ogrodzenie. Niezależnie zaś od decyzji kolorystycznej, cegły klinkierowe sprawdzą się doskonale w warunkach ogrodowych. Odporny na uszkodzenia mechaniczne, mróz, korozję chemiczną i biologiczną oraz ogień materiał gwarantuje trwałość i doskonały wygląd konstrukcji przez wiele lat użytkowania. Dzięki temu ogrodowy grill będzie zawsze budzić zachwyt biesiadników w nie mniejszym stopniu niż kulinarne talenty gospodarzy.
Data publikacji: 2017-04-07