Profesjonalne wędzarnie elektryczne
Firma GROS jest prywatnym rodzinnym przedsiębiorstwem, które powstało w 1992 roku. Od początku swojego istnienia zajmuje się projektowaniem, produkcją i sprzedażą urządzeń do wędzenia, parzenia i pieczenia.
Swoją ofertę firma GROS kieruje do:
• amatorów wędzenia – Small Smoker 1 oraz Small Smoker 2
• gastronomii – Small Smoker 2, Small Smoker 4 oraz Small Smoker 6
• sklepów i marketów – Small Smoker 6, MV 50 oraz MV 70
• małego biznesu- MV 100 oraz MV 150
Profesjonalne wędzarnie elektryczne marki GROS wyróżniają się zakresem dostępnych funkcji technologicznych i technicznych. Pozwalają one nie tylko wędzić na gorąco, ale również wędzić: na zimno, suszyć, parzyć, piec pasteryzować i schładzać wodą. W głowie klienta może zrodzić się pytanie: „Po co to wszystko?” Wędzenie na zimno i ciepło to nie wszystko. Dodatkowe funkcje tak naprawdę są integralną częścią profesjonalnego procesu wędzenia. Pozwalają uzyskać smaczny i zdrowy produkt – idealny do spożycia.
fot. GROS JERZY GROBAREK
Suszenie
Suszenie jest pierwszym i najważniejszym etapem wędzenia i nie ma w tym stwierdzeniu przesady. Gdy powierzchnia poddawanych wędzeniu wyrobów jest mokra, dym ich nie koloryzuje, nie aromatyzuje i co bardzo istotne nie konserwuje. Do efektywnego suszenia potrzebne są: jak największy przepływ powietrza przez wędzarnię oraz odpowiednia dla danego wyrobu temperatura. Proste tradycyjne wędzarnie nie zapewniają ani właściwego przepływu powietrza ani prawidłowej temperatury. Niektóre wędzarnie wyposaża się w grzałki elektryczne i termostaty do regulacji temperatury, co pozwala na zapewnienie odpowiedniej temperatury podczas suszenia i wędzenia. Nie zapewniają one jednak właściwej wymiany powietrza co skutkuje niemożnością prawidłowego obsuszenia powierzchni wyrobów. Tradycyjnie wyroby suszono na wolnym powietrzu. W warunkach ogrodowych można to robić do teraz, ale rozwiązanie to ma swoje wady. Po pierwsze trwa długo – nawet do kilkunastu godzin. Po drugie suszenie na wolnym powietrzu pozostawia wiele do życzenia pod względem sanitarnym, wyroby bowiem narażone na kontakt z owadami.
Suszenie w profesjonalnych wędzarniach elektrycznych GROS trwa jedynie od 30 minut – wędzenie gorące, do około 3 godzin – wędzenie zimne. Czas suszenia zależy oczywiście od grubości wędzonego wyrobu.
fot. GROS JERZY GROBAREK
Wędzenie
Jak już wspomniano o tym wędzenie jest znanym od wieków procesem utrwalania wyrobów spożywczych, któremu towarzyszy aromatyzowanie i koloryzowanie wędzonych wyrobów. Dziś używa się do tego celu, tradycyjnych lub nowoczesnych metod.
Do tradycji nawiązuje stosowanie dymu powstającego podczas spalania kawałków drewna, a właściwie jedynie żarzenia się tzw. zrębków. To suche, pozbawione kory kawałki drewna z drzew liściastych. Wędzi się na gorąco i na zimno. Co pozwala odróżnić te dwie metody? Temperatura. O wędzeniu na gorąco mowa, gdy przekroczy ona 35 stopni Celsjusza. Wędzenie na zimno odbywa się, gdy temperatura nie przekracza tej wartości. Spośród wszystkich wędzarń dostępnych na rynku tylko firma Gros wyposażyła swoje urządzenia w generatory dymu umożliwiające wędzenie na zimno i na gorąco bez konieczności stosowania dodatkowego osprzętu chłodniczego.
Aby dym nadał wyrobom właściwy kolor i smak musi upłynąć co najmniej kilka godzin. Wiąże się to z ryzykiem nadmiernego wysuszenia. Firma Gros zastosowała rozwiązania technologiczne, dzięki którym wędzenie trwa tylko 30 minut. Wyroby są wtedy bardziej miękkie i soczyste. Są równomierne ubarwione i posiadają połysk. Tak krótki czas wędzenia, skutkuje również zmniejszeniem ubytków wagowych z 35% do około 10% oraz kilkukrotnie mniejszym zużyciem drewna. Dym powstaje podczas żarzenia zrębków (spalania z ograniczoną ilością tlenu).
W trakcie żarzenia temperatura na palenisku jest niższa niż temperatura palącego się drewna. Im ta temperatura jest niższa, tym dym wędzarniczy zawiera mniej rakotwórczych benzopirenów. Zawartość benzopirenów w wędzonych wyrobach jest tym większa im dłużej przebywają one w dymie. Dopuszczalną zawartość benzopirenów w wyrobach określa Dyrektywa Unijna. Wszystkie produkty wędzone w urządzeniach firmy GROS spełniają te wymogi.
fot. GROS JERZY GROBAREK
Firma GROS może wyposażyć swoje wędzarnie: Small Smoker 6, MV70, MV100, MV150 w dymogenerator lub system wędzenia uwodnionym dymem (aerozolem). Jest to najnowocześniejsza metoda wędzenia. Wyroby wędzone tą metodą nie zawierają benzopirenów. Płynny ekstrakt dymu jest rozpylany w wędzarni za pomocą sprężonego powietrza i dysz. Nikt już nie musi się obawiać, że lubiane przez niego wędzonki są niezdrowe.
Podczas wędzenia uwodnionym dymem nie zużywa się drewna. Ma to aspekt ekologiczny. Do atmosfery przedostaje się 70% mniej produktów spalania niż ma to miejsce w przypadku stosowania metod tradycyjnych.
Brak spalania drewna automatycznie eliminuje ryzyko pożaru. Dzięki temu wędzenie uwodnionym dymem może być i jest stosowane w sklepach i marketach na stoiskach sprzedaży wędlin oraz w gęsto zabudowanym terenie.
Stosowanie uwodnionego dymu daje także możliwość pełnej automatyzacji procesu wędzenia oraz zmniejsza zabrudzenia smółką urządzeń wędzarniczych.
Parzenie
Profesjonalne wędzarnie elektryczne firmy Gros wyposażono w funkcję parzenia, aby zapewnić doskonałą jakość wyrobu. Proces ten powoduje, że wyroby są bardziej soczyste i miękkie.
Podczas parzenia wzrasta temperatura wewnątrz wędlin. Przy odpowiedniej dla danego mięsa temperaturze następuje ich pasteryzacja. Dlatego firma GROS zdecydowała się na wyposażenie swoich wędzarni ogrodowych w tę właśnie funkcje i zrobiła to jako jedyna na Polskim rynku.
Oczywiście w innych wędzarniach można odpowiednio długo podgrzewać-pasteryzować wyroby gorącym dymem, ale wtedy istnieje ryzyko, że wyrób będzie gorzki i twardy. Wyroby można również pasteryzować gorącą wodą. Jednak parzenie w wodzie zmniejsza aromat i pogarsza kolorystykę wędzonek. W wędzarniach GROS wyroby są parzone parą wodną. Dzięki temu unikamy konieczność przekładania wyrobów z wędzarni do naczyń z wodą.
Jedyną na świecie wędzarnią ogrodową, która nie tylko wędzi na gorąco, ale również suszy, wędzi na zimno oraz parzy i piecze jest wędzarnia firmy GROS – Small Smoker 2.
fot. GROS JERZY GROBAREK
Konstrukcja wędzarni GROS
Wszystkie wędzarnie firmy GROS:
• Small Smoker 1
• Small Smoker 2
• Small Smoker 4
• Small Smoker 6
• MV 50
• MV 70
• MV 100
• MV 150
Zostały one wykonane z materiałów o najwyższej jakości.
Wędzarnia ogrodowa SMALL SMOKER 1 wykonana jest ze sklejki z drewna liściastego o zwiększonej odporności na wilgoć i wysokie temperatury. Skutkuje to większą trwałością i odpornością na czynniki atmosferyczne oraz dym wędzarniczy. Sklejka w porównaniu z deskami podlega mniejszym odkształceniom, a sama wędzarnia jest znacznie szczelniejsza. Większość wędzarń ogrodowych zbudowana jest z drewna z drzew iglastych, które zawiera dużą ilość żywicy. Podczas wędzenia żywica paruje i wnika do wyrobów. Skutkuje to znacznym pogorszeniem aromatu i smaku wędzonek. Wędzonki posiadają zapach terpentyny! W wędzarni Small Smoker 1 wszystkie elementy metalowe wykonane są z niekorodującej stali. Wszystkie wędzarnie GROS posiadają drzwi z hartowaną szybą przez którą można kontrolować przebiegi procesów.
Pozostałe wędzarnie firmy GROS wykonane są w 100% z najlepszej jakości stali nierdzewnej i kwasoodpornej a oblachowanie wewnętrzne dodatkowo wykonane jest z blachy polerowanej co znacznie ułatwia usuwanie zabrudzeń. Wędzarnie ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej są trwałe, estetyczne, łatwe w myciu i co najbardziej istotne ten materiał jest dopuszczony do kontaktu z żywnością. Pozwala on również na parzenie oraz stosowanie żrących środków chemicznych do mycia wędzarni. Dzięki temu w wędzarniach firmy Gros (za wyjątkiem Small Smoker 1) można na przemiennie wędzić wędliny, sery, drób oraz ryby. Aromat ryb przenika do innych wyrobów.
fot. GROS JERZY GROBAREK
Niektóre wędzarnie ogrodowe dostępne na rynku, wykonane są ze stali konstrukcyjnej pomalowanej proszkowo. Istnieje wtedy ryzyko parowania farby i przenikania jej zapachu do wyrobów.
Firma Gros dba również o ergonomię, mobilność i wygodę korzystania ze swoich urządzeń. Wędzarnie Small Smoker 2, Small Smoker 4 oraz Small Smoker 6 są standardowo wyposażone w stelaż oraz kółka z hamulcami.
Ponadto wszystkie wędzarnie z wyjątkiem Small Smoker 1 posiadają w podłodze odpływ z zaworem.
fot. GROS JERZY GROBAREK
Firma GROS jako jedyna na rynku jest tak pewna swojego produktu, że każdemu klientowi przed zakupem oferuje możliwość bezpłatnego i całkowicie niezobowiązującego przetestowania sprzętu. Pokaz wędzenia jest połączony z praktycznym przeszkoleniem klienta. Przeszkolenie obejmuje naukę obsługi i konserwacji wędzarni oraz technologii wędzenia wędlin, ryb, serów i drobiu.
Firma GROS gwarantuje, że wędzonki z jej wędzarni będą zawsze najwyższej jakości.
Więcej informacji można znaleźć na www.smokehouses.eu