Fot. Pracownia Kogut

Projektując kuchnię na wymiar, należy wziąć pod uwagę jedną z kluczowych zasad ergonomii – podział przestrzeni na pięć stref. W ergonomicznej kuchni powinny znaleźć się następujące strefy: przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków i gotowania. Taki podział pozwala na sprawne poruszanie się w kuchni oraz skraca dystans pomiędzy poszczególnymi jej częściami. W przypadku kuchni na wymiar istnieje możliwość precyzyjnego dostosowania układu szafek i blatów do indywidualnych potrzeb użytkownika oraz wymiarów pomieszczenia.

Projektując kuchnię, warto zwrócić także uwagę na wysokość blatów roboczych. Standardowe 85 cm nie zawsze będzie bowiem odpowiednim rozwiązaniem, szczególnie dla osób wysokich. Zgodnie z obowiązującymi zasadami, blat powinien być bowiem umieszczony na wysokości umożliwiającej wygodną pracę na nim bez nadmiernego pochylania się. W kuchni na wymiar można zastosować różne wysokości blatów, dostosowując je do konkretnych zadań, takich jak np. krojenie, gotowanie czy pieczenie oraz wzrostu i postury osoby, która te czynności będzie wykonywała.

Nie można zapomnieć również o odpowiednim rozmieszczeniu sprzętów AGD. Zmywarka, lodówka i piekarnik powinny zostać umieszczone tak, aby korzystanie z nich było intuicyjne oraz nie wymagało wykonywania zbędnych ruchów. W przypadku kuchni na wymiar możliwe jest dokładne dopasowanie mebli do wymiarów urządzeń, co pozwala uniknąć występowania nieestetycznych luk czy mało komfortowego pod kątem użytkowania rozmieszczenia sprzętów, co niestety często zdarza się w przypadku gotowych mebli kuchennych.

Przemyślane systemy przechowywania
Jednym z największych atutów mebli na wymiar jest możliwość maksymalnego wykorzystania dostępnej w danym pomieszczeniu przestrzeni użytkowej. W kuchni, gdzie liczy się praktycznie każdy centymetr, odpowiednio dobrane rozwiązania w zakresie przechowywania mają ogromne znaczenie.

Projektując kuchnię na wymiar, warto zainwestować w nowoczesne systemy szuflad i organizerów, które ułatwiają dostęp do składowanych w nich przedmiotów, produktów i akcesoriów. Warte uwagi są m. in. wysokie szafki cargo i wysuwane półki, które pozwalają na przechowywanie w kuchni większej ilości produktów w uporządkowany sposób.

Dobrze zaprojektowana kuchnia na wymiar we współpracy z Pracownią Kogut z Warszawy pozwala również na zagospodarowanie najbardziej problematycznych miejsc, takich jak np. narożniki. Specjalne obrotowe kosze lub wysuwane systemy narożne umożliwiają wykorzystanie tej przestrzeni meblowej bez konieczności nadmiernego pochylania się czy mało wygodnego sięgania w głąb szafki.

Nie można także zapominać o odpowiednim podziale przestrzeni wewnątrz szuflad. Specjalne organizery na sztućce, przegródki na przyprawy czy specjalne wkłady na garnki i pokrywki pomogą utrzymać w kuchni porządek oraz ułatwią codzienne przygotowywanie posiłków. Meble na wymiar dają możliwość dostosowania każdego detalu do indywidualnych potrzeb użytkownika, co wprost przekłada się na komfort ich użytkowania.

Oświetlenie i materiały wykończeniowe
W dobrze zaprojektowanej kuchni na wymiar kluczowe znaczenie ma również odpowiednio dobrane oświetlenie. Poza głównym, umieszczonym w suficie źródłem światła, warto zadbać także o podświetlenie blatów roboczych, które ułatwi pracę i podniesie komfort korzystania z kuchni. W przypadku mebli na wymiar najczęściej wybierane jest oświetlenie zintegrowane z szafkami – taśmy LED czy lampki punktowe zapewniają równomierne i jasne światło tam, gdzie jest ono najbardziej potrzebne podczas przygotowywania posiłków.

Wybór materiałów wykończeniowych to kolejny istotny element projektowania kuchni na wymiar. Fronty szafek kuchennych mogą być wykonane z różnych surowców. Do wyboru mamy m. in. lakierowane płyty MDF, drewno oraz różnego rodzaju laminaty. Każdy z tych materiałów posiada swoje zalety, a wybór konkretnego z nich powinien być przemyślany i uzależniony od stylistyki kuchni oraz indywidualnego gustu użytkownika.

Szczególną uwagę warto poświęcić blatom roboczym. Jest to bowiem jeden z najbardziej narażonych na uszkodzenia elementów mebli kuchennych. Warto więc zainwestować w trwały i odporny na zarysowania materiał. Może być to kamień taki, jak m. in. granit, kwarcyt, konglomerat lub spiek albo wysokiej jakości, rekomendowane przez stolarzy laminaty, które z powodzeniem mogą imitować naturalne drewno i inne materiały.