Jaki materiał najlepszy na blaty kuchenne?
Blat kuchenny musi być wyjątkowo wytrzymały, bo jak żaden inny element w domu narażony jest na działanie wilgoci, ostrych narzędzi, gorących przedmiotów, a także popularnych preparatów chemii domowej.
Blat kuchenny z dębu wędzonego, klejony na mikrowczep, wykończony olejem; podłoga oraz fronty wykonane z dębu wędzonego Burgund, wykończone lakierem.
Z tego powodu blaty drewniane wykonywane są najczęściej z twardych gatunków drewna, jak dąb czy akacja, które dzięki wysokiej odporności na ścieranie mają znaczący wpływ na żywotność wykonanego z nich wyrobu. O ile drewno lite jest stosunkowo wytrzymałe, to jednak z czasem wykazuje tendencję do pękania i wypaczania.
– Dlatego lepsze parametry wyrobów z drewna – zwłaszcza, gdy jest ono materiałem przeznaczonym na blaty kuchenne czy schody, uzyskuje się w wyniku jego klejenia – mówi Marek Dryniak z firmy Drymar, która oferuje podłogi, drzwi, meble i tarasy z drewna (w tym również z wędzonego).
Zalety blatów wykonanych z drewna klejonego trudno przecenić. Łatwo wykonuje się w nich wszelkie wycięcia do montażu sprzętów do zabudowy czy elektryki, ponadto można je wielokrotnie odnawiać poprzez szlifowanie powierzchni papierem ściernym i pokrycie jej nową warstwą lakieru lub oleju. Takie blaty są też zdecydowanie przyjemniejsze w dotyku niż np. laminat i pasują do wielu różnych stylów wykończeń – od nowoczesnego minimalizmu, poprzez aranżacje klasyczne, skandynawskie czy rustykalne.
Drewno wędzone – piękno w wytrzymałej formie
– W trakcie wędzenia drewno poddawane jest działaniu amoniaku. Pod jego wpływem garbniki zawarte w komórkach drewna reagują z amoniakiem, w wyniku czego następuje zmiana koloru drewna na całej jego grubości – wyjaśnia Marek Dryniak.
Dąb wędzony Robust, Akacja wędzona, Dąb czerwony wędzony – w stanie surowym (bez wykończenia).
W firmie Drymar wędzeniu poddaje się takie gatunki jak dąb europejski, dąb czerwony oraz akacja – pod wpływem tego procesu zmieniają one swoje właściwości kolorystyczne i wytrzymałościowe. Drewno dębowe po modyfikacji zyskuje kolor brunatny (zbliżony do koloru dębu czarnego), natomiast akacja staje się brązowo-złocista. Ta metoda obróbki surowca unieszkodliwia wszelkie żerujące w drewnie szkodniki, nie osłabiając jego struktury. Poza tym pozwala też wyeliminować niektóre wady drewna, np. drobne przebarwienia.
Dzięki pięknym barwom w ciekawy sposób zostaje też podkreślone usłojenie drewna, dzięki czemu sprawdza się ono zarówno na blaty czy parapety, jak również do produkcji schodów, drzwi czy mebli.
– W procesie wędzenia zmiana koloru surowca następuje na całej jego grubości. Dzięki temu wykonany z wędzonego drewna blat czy podłogę możemy szlifować bez obaw o utratę jego niezwykłej barwy – podkreśla Marek Dryniak.
Blat z dębu wędzonego Robust, wykończony olejem, fronty z dębu wędzonego Burgund, wykończone lakierem
Blaty na miarę potrzeb klienta
Firma Drymar oferuje elementy klejone z lameli litych, z lameli łączonych na mikrowczepy, obłogowane oraz warstwowe, które wykonywane są z wędzonego dębu europejskiego, wędzonego dębu czerwonego oraz wędzonej akacji.
– W przypadku elementów klejonych z lameli litych widoczne są długie lamele na całej powierzchni wyrobu, które mają szerokość 20 lub 40 mm. W przypadku elementów łączonych na mikrowczepy, na długości blatu widoczne są połączenia lameli, co daje bardzo ciekawe efekty wizualne – mówi Marek Dryniak.
Blaty obłogowane składają się z trzech warstw: lamela+rdzeń łączony na mikrowczep+lamela. Dzięki temu na powierzchni wyrobu nie są widoczne sklejone lamele, a jednocześnie taki element ma wysoką odporność na pękanie i wypaczanie. Ciekawe efekty wizualne dają też blaty warstwowe, które składają się z kilku warstw połączonych na grubość.
Blaty klejone z lameli litych i z lameli łączonych na mikrowczep
Blaty obłogowane (3-warstwowe) i warstwowe
Blaty obłogowane (3-warstwowe) i warstwowe
– Jesteśmy w stanie wykonać każdy niestandardowy wymiar blatu w granicach 6 m długości i 1,2 szerokości, a także wszystkie możliwe wycięcia na obrabiarce CNC, niezbędne do montażu sprzętów do zabudowy (np. płyty kuchennej) czy osprzętu elektrycznego. Oferowane blaty możemy również dostarczyć do klienta jako gotowy, olejowany wyrób – podsumowuje Marek Dryniak.
Ze szczegółową ofertą firmy można zapoznać się na stronie: www.drymar.pl