Zioła „ozdobne”
Zioła wzbogacają i podkreślają smak potraw, są nieodłącznym dodatkiem większości dań. Wspomagają trawienie i działają leczniczo na różne dolegliwości. Uprawiając je w doniczkach, są zawsze świeże i aromatyczne. Można je wyeksponować w ciekawy sposób, by były również świetną dekoracją.
Rośliny zielone zawsze są trafionym pomysłem na ożywienie wnętrz. Warto połączyć uprawę ziół i oryginalne ich przechowywanie. Stwórz własną niepowtarzalną kompozycję lub zainspiruj się poniższymi przykładami. Warto wykorzystać podobne pomysły by aromatyczne zioła były nie tylko dodatkiem do potraw, ale elementem uzupełniającym wizualnie naszą kuchnie.
Idealne połączenie, czyli praktycznie i estetycznie. Można w prosty sposób z potrzebnych składników w kuchni wykonać dekorację. Jeśli nie chcemy kupować doniczek, możemy wykorzystać do tego puszki, słoiki lub kubki porcelanowe.
Taka uprawa ziół to same plusy – świeże, aromatyczne i pachnące rośliny a do tego soczyście zielona dekoracja w kuchni. Przepiękne kompozycje zapewnią nam atrakcyjny wygląd wnętrz.
Świeża mięta, rozmaryn, bazylia czy oregano i wiele innych ziół powinny być wykorzystywane w każdej kuchni. Własna mini plantacja zapewni nam ich dostępność w każdym momencie, a przy tym wygląda niezwykle atrakcyjnie. Stwórz własne zestawienie najczęściej stosowanych - dobroczynnych roślin w kuchni.
Data publikacji: 2017-07-14