Firmy
Piece, kotły
System centralnego ogrzewania jest instalacją niezbędną w naszych warunkach klimatycznych. Sercem takiego systemu jest bez wątpienia piec lub kocioł. Dawniej centrum każdego domu stanowił ogromny piec kaflowy, a jego postawieniem i konserwacją pieca zajmowali się zdunowie. Dzisiaj, oprócz pieców przemysłowych i pieców gastronomicznych specjalnego przeznaczenia, jak np. piec do wytopu stali, piec szklarski, piec piekarniczy czy piec do pizzy, w dziedzinie ogrzewania pomieszczeń i podgrzewania wody zdecydowanie królują nowoczesne kotły opalane różnym paliwem. W zależności od wymagań i możliwości użytkownika, instaluje się kocioł gazowy, kocioł na węgiel, kocioł na pellet, kocioł na biomasę lub kocioł na eko-groszek. Są też kotły ze zmiennym paleniskiem, w których można palić różnymi rodzajami paliwa, w zależności od upodobań: raz drewnem, raz eko-groszkiem itp. Wybór pieca należy rozpocząć od wyboru konkretnego rodzaju paliwa. Dopiero później dobiera się odpowiednia moc kotła, biorąc pod uwagę powierzchnię grzewczą, charakterystykę energetyczną obiektu oraz wielkość pieca, jego markę i sposób podawania paliwa. Decydując się na konkretny model pieca, należy również sprawdzić oferowaną przez producenta gwarancję oraz możliwość i koszty serwisu pogwarancyjnego, ponieważ zakup takiego pieca co to zakup na lata.