Chłodnicze urządzenia


Urządzenia chłodnicze to zarówno lodówki i witryny przeznaczone do przechowywania i ekspozycji szerokiego asortymentu artykułów spożywczych, jak i różnego rodzaju instalacje chłodnicze dla handlu i przemysłu. Zadaniem tych urządzeń i instalacji jest zawsze zmiana temperatury otoczenia na optymalną dla procesów produkcyjnych lub magazynowania produktów. W zależności od czynnika chłodzącego, wyróżnia się dwa główne typy instalacji chłodniczych: amoniakalne i freonowe. Wybór odpowiedniej instalacji uzależniony jest przede wszystkim od przeznaczenia instalacji, jej wielkości oraz od zakresu pożądanych temperatur. Rozważając założenie takiej instalacji, warto wziąć pod uwagę nie tylko koszty montażu, ale przede wszystkim koszt późniejszej eksploatacji wraz z nakładami ponoszonymi na zakup energii elektrycznej, zużywanej wody i kosztami napraw. Do szerokiej gamy urządzeń chłodniczych należą także przeznaczone głównie dla handlu i przemysłu spożywczego lodówki, chłodziarki, zamrażarki, lady, regały, witryny i szafy chłodnicze. Duży wybór tego typu sprzętu gwarantuje optymalne dobranie urządzenia do potrzeb klientów nie tylko od względem parametrów technicznych, ale również pod kątem ich wyglądu oraz funkcjonalności.